Hulpmiddelen

De bekkenfysiotherapeut heeft verschillende speciale inwendige hulpmiddelen om u van uw klachten af te helpen. Na het onderzoek of later in het behandeltraject zal ik met u bespreken welke behandeling voor u het beste resultaat zal geven. Hieronder staan een paar van deze speciale inwendige technieken nader omschreven.

Gebruik deze hulpmiddelen nooit op eigen houtje maar altijd in samenspraak met een professional. Alle hulpmiddelen zijn, vanuit hygiënisch oogpunt, persoonsgebonden en worden na elk gebruik gereinigd.

Een hulpmiddel wordt aangeschaft door – en is eigendom van – de cliënt. Eventuele vergoeding is afhankelijk van de (aanvullende) zorgverzekering.

EMG

Myo(=spier)-feedback, ook wel EMG genoemd, geeft u inzicht in de activiteit van uw bekkenbodemspieren en anale sluitspieren.

Hiervoor wordt een klein apparaatje (probe) in de vagina of anus ingebracht en aangesloten op de computer. De probe meet wat er gebeurt in uw bekkenbodem en u kunt nu meekijken op het beeldscherm. In een grafiek krijgt u dan informatie over

  • de rust of aanspanning van de bekkenbodem;
  • het aan- en ontspannen en hoe lang u dit kunt volhouden.

Met myofeedback kunt u dus ook het resultaat zien van bepaalde oefeningen. Dankzij deze feedback voelt u vaak veel beter waar de bekkenbodem zit en gaan de oefeningen thuis veel gemakkelijker.

Behalve informatief is deze meting dan ook zeer motiverend.

FES

Functionele Elektro stimulatie (FES)

FES wordt gebruikt om:

  • de bekkenbodemspier te versterken als u deze niet bewust kunt aanspannen;
  • pijn te verminderen;
  • te leren ontspannen.

Wanneer u weinig controle heeft over de bekkenbodem kan elektrotherapie, in combinatie met EMG, zinvol zijn. Hierbij worden kleine stroomstootjes naar de spier gestuurd. Door deze seintjes gaat uw bekkenbodem vanzelf aanspannen en dit kan helpen om een betere controle te krijgen over de bekkenbodem. U weet nu hoe het voelt als deze spier aan- en ontspant. FES kan de spierkracht vergroten, maar ook de spierspanning verlagen.

Er is de mogelijkheid om, door gebruik te maken van een uitleenapparaatje, thuis te oefenen.

Elektrostimulatie doet geen pijn en is niet gevaarlijk!

Vaginale Dilatatie Set

Er zijn verschillende dilatatiesets, en er komen steeds weer nieuwe versies bij. Bijvoorbeeld de Feminavorm, bestaande uit 4 pelottes van blauw kunstof en de Vagiwell, bestaande uit 3 of 6 pelottes van zachte siliconen. Ook de paarsekeizerin.nl heeft een uitgebreide collectie. Een pelotte is een cylinder met een enigszins taps toelopend einde.

Pelottes zijn in te zetten bij klachten van pijn bij het vrijen, vaginisme, herstel na operaties of radiotherapie, etc.

Over het algemeen begin je met de kleinste maat en werk je langzaam op naar een grotere maat. Gebruik altijd glijmiddel. De pelotte kan in verschillende posities ingebracht worden. Om de bekkenbodemspieren te ontspannen kunt u op uw rug gaan liggen met de knieën iets gebogen en uit elkaar. Of staand met een been op het bed of bad. Breng langzaam en voorzichtig de pelotte naar binnen, forceer nooit. Bij branderigheid of pijn, houdt u de pelotte stil (ont)spant u de bekkenbodemspieren en probeert u de pelotte verder in te brengen als de pijn verdwijnt. Beweeg hierna de pelotte in en uit de vagina, zo mogelijk draai de pelotte voorzichtig rond. Verwijder de pelotte vervolgens langzaam in een heen en weer draaiende beweging.

Siliconen Ballon

 

Een ballon kan zowel vaginaal als rectaal worden gebruikt voor bijvoorbeeld pijn bij vrijen, incontinentie van ontlasting en obstipatie.

De ballon is van siliconen, erg flexibel en heeft ongevuld een vingerdikte doorsnede. Aan de ballon is een spuit bevestigd waarmee de ballon gevuld kan worden.

De ballon zal altijd ongevuld en met voldoende glijmiddel ingebracht worden, hierdoor doet het inbrengen geen pijn.

Vaginaal ballononderzoek stelt de spanning van de bekkenbodemspieren vast, aan de hand van de vulling van de ballon. Met behulp van de vaginale ballon kan geleerd worden de bekkenbodemspieren te ontspannen. Dit kan in diverse uitgangshoudingen geoefend worden.

Rectaal geeft de ballon informatie over de vullingscapaciteit van de endeldarm (laatste stukje dikke darm). Ook geeft het informatie over het functioneren van de bekkenbodemspieren bij bijvoorbeeld het persen.

De endeldarm wordt onderzocht op:

  • het eerste aandrangsgevoel
  • aandrang waarbij men naar het toilet zou gaan
  • de maximale vulling van de endeldarm
  • het uitpersen van de ballon

Daarna kan er getraind worden met de ballon. Door de ballon langzaam te vullen leert u de aandrang uit te stellen en kan de darm steeds verder gevuld worden. Ook kan het op de juiste manier persen (bij ontlasting) worden geoefend met behulp van een ballon.

 

Medical Tape

Medical taping concept“Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.”

Medical tape kan helpen bij het ondersteunen van je spieren. Sommige mensen ervaren extra steun en stabiliteit waardoor het algemeen functioneren en de oefeningen makkelijker gaan. Medical tape is elastisch, waterproof en huidvriendelijk. En in tegenstelling tot de witte sporttape die voorheen veel gebruikt werd om enkels vast te zetten, beperkt deze tape geen beweging; oftewel je kan en mag alles blijven doen ondanks de tape, ook douchen.